Snarfilmprosjektet har økonomisk støtte fra Norgesuniversitetet. Mer info om prosjektet på snarfilm.wikispaces.com
fredag 28. desember 2012
Snarfilm er månedens NUV-prosjekt
fredag 2. november 2012
Ny versjon av Screenflow
Screenflow er et program for å gjøre skjermopptak på Mac. Etter at Screenflow ble lansert for noen år tilbake, kom Camtasia for Mac, og siden den gang har de knivet om å tilby best funksjonalitet.
Nå har Screenflow kommet i versjon 4. Jeg bruker Screenflow, så jeg er selvsagt veldig spent på mulighetene og om det er verdt å oppgradere. Det ser ut som at forbedringene faktisk kan passe godt inn i en snarfilm-sammenheng. På listen over what´s new kan vi lese:
- Såkalte "nested clips" gjør det mulig å gruppere klipp og redigerte elementer som hører sammen. Du kan lage deg små maler som vil gjøre det enklere å gjenbruke redigerte sekvenser. I snarfilm-sammenheng kan dette bety for eksempel å sette inn start- og slutt-sekvens i en film på en superlett måte, noe som bidrar til at du lager mer "profesjonelle filmer" uten å måtte bruke tid på det.
- Støtte for undertekst, såkalt "closed caption". Dette kan både gi undertekster på mp4 og også på videoer du laster opp til YouTube. Dette er genialt. Ikke bare for hørselshemmede, men også om du vil at videoene skal kunne ses uten lyd, noe som kan være relevant i klassesammenheng. Da slipper studentene å bruke headset.
- Raskere eksport av filmer når du har redigert ferdig. Det skader ikke!
- Lett å bruke grønn-skjerm (eller andre farger) for å klippe ut video av deg selv og lime inn bak for eksempel et bilde eller en annen video. Kan være en stilig effekt å bruke.
- Nye og bedre effekter til bruk på videobildene og lyden. Ikke veldig viktig, men kan være kjekt å ha.
- Mulighet for å lenke inn medie-elementer (lyd og video) i stedet for å kopiere inn. Kan bidra til å holde harddiskforbruket nede størrelsesmessig, og gjør at du kan endre ting utenfor Screenflow slik at det får effekt inne i Screenflow. Dette er både fleksibelt og skummelt, men jeg antar at som standard kopieres ting inn mens de som vil kan velge å lenke ting inn (og da vet man trolig hva man gjør).
- Tidsbasert opptak, som gjør at en opptak slutter når du ønsker det. Jeg skulle gjerne sett at opptaket også kunne starte når jeg ønsker det, men det ser ikke ut til å være med. Uansett er automatisk avslutning av opptak for eksempel nyttig når du tar opp et webinar. Det betyr at du kan starte et opptak og så gå fra maskinen og gjøre andre ting siden Screenflow stopper opptaket når du ønsker det.
- Bedre navigasjon i redigeringsmodus, hurtigtaster og liknende. Små detaljer som mulighet for å sette standard tidsvarighet for overganger og tekstbokser, og å lime inn et eksisterende klipp i tidslinjen uten å selv måtte lage plass til det først, gjør at en sparer mye tid. Slike ting har jeg brukt mye tid på i redigering av mine videoer, så jeg ser fram til at redigeringsprosessen kan bli mindre tidkrevende.
mandag 15. oktober 2012
Action camera
Det finnes ulike kameratyper for snarfilm. Så langt har vi stort sett brukt mobiltelefonens kamera og webkamera, i tillegg til screencast-programvare. Det selges imidlertid stadig flere "action camera", og da stiller vi oss straks spørsmålet: Hvordan kan vi bruke disse kameraene i undervisningssammenheng?
Et "action camera" har ulike festeanordninger slik at kameraet kan festes til f.eks en hjelm, en sykkel osv. Det er laget for å tåle en støyt og til å være med der det skjer. Noen av kameraene kan også brukes under vann.
Vi har ved HiNT (Høgskolen i Nord-Trøndelag) testet ut 2 ulike kamera: Contour + og GoPro HD Hero 2. Begge kameraene gir god video, og konklusjonen vår er at det kommer mer an på hvilke festeanordninger man har, enn hvilket kamera man velger av disse to. Til begge kameraene kan man kjøpe til festeanordninger for ulike underlag og ulik bruk. Siden kameraene skal være med "der det skjer", bør festeanordninger sjekkes grundig før start - det er ikke arti å miste kameraet i fart...
Vi legger ved 2 videosnutter som viser forskjellig bruk av action camera:
1. I filmen nedenfor er action cameraet festet på et barn, noe som gir mulighet for å observere barns lek på en ny måte (brukt til elever som går på barne-og ungdomsarbeiderfag (videregående skole)):
2. En alternativ vinkel på filminga gir en arti snutt:
Filmen ble tatt opp i oppstartsuka for studenter på studiene "Multimediateknologi" og "Spill- og opplevelsesteknologi" ved HiNT.
Har du erfaring med actionkamera?
mandag 8. oktober 2012
Velg sti i videoen
torsdag 27. september 2012
Opptak fra webinar om snarfilm
Fikk du ikke med deg dagens webinar om snarfilm? Vi gjorde opptak som du kan se her: https://connect.uninett.no/p1t80izi7mm/. Merk: Opptaket er ikke en vanlig film, men en avspilling av det som skjedde i Adobe Connect. Opptaket er 1 time og 25 minutter langt, men du kan spole om du vil det:
- Line om "Hva er snarfilm" (0 - 16 min)
- Anette om "Teknisk, hvordan lage og bruke snarfilmer" (16 min - 40 min)
- Geir om "Studenter ser på video og retter sine egne øvinger" (44 min - 58 min)
- Line om "Eksempler på snarfilm" (59 min - 1 time 16 min)
Det er tydeligvis stor interesse for snarfilm. Vi er veldig fornøyd med antall deltakere på webinaret (på det meste var det over 40 deltakere og de fleste var med hele veien). I tilbakemeldingsskjemaet vi sendte ut på slutten, svarte noen at tidspunktet ikke var det beste. Kl 13 blir for tidlig, så kanskje en bør prøve et senere tidspunkt neste gang. Vi kunne også informert mer detaljert og i bedre tid om webinaret.
Her er et skjermbilde fra webinaret som viser hvordan det typisk ser ut og ulike elementer (klikk for større versjon):
Eksempel på hvordan et webinar-rom i Adobe Connect kan settes opp med funksjonalitet som bidrar til å skape aktivitet underveis. |
Dette er første gang vi har fått skikkelig til bruk av video med lyd i et slikt webinar. Om du deler din skjerm via vanlig skjermdeling og spiller av for eksempel en YouTube-video, så blir ikke lyden med. Trikset for å få med lyd er å lage en mp4-fil av videoen du skal spille av, og laste opp i en såkalt "Share document". Da kommer videoen i et vindu hvor foredragsholderen kan starte avspillingen. Deltakerne ser og hører lyd inntil videoen stoppes av foredragsholderen. Du kan se eksempel på 1 time og 4 min uti opptaket for å se hvordan det fremstår for tilhørerne.
Underveis prøvde vi også å aktivisere deltakerne med for eksempel polls (avstemninger) og små uformelle tilbakemeldinger via "Raise hand"-knappen. Det kom en del refleksjoner, idéer og spørsmål i chatvinduet. Det er likevel rom for enda mer aktivitet og mindre formidling i denne type webinarer om en planlegger godt.
Uansett om du deltok eller ikke, så håper vi du benytter anledningen til å se på nettstedet vårt http://snarfilm.no. Følg også med på denne bloggen fremover for enda mer erfaringsdeling. Det kan være vi drar i gang enda et webinar om videoproduksjon utover høsten - får se hva det blir tid til. Meld deg gjerne på webinar-varsling så får du e-post om nye webinarer du har interesse av.
Har du lyst til å lese mer om webinar som form, så sjekk ut alt vi har skrevet om webinar tidligere på itfag-bloggen.
Vil du ha flere webinarer om snarfilm? Legg gjerne igjen en kommentar.
tirsdag 25. september 2012
delrett har mange flotte videoer
Det er laget et flott nettsted om deling og opphavsrett som heter delrett.no. Der finner du mye nyttig informasjon, og nettstedet er både visuelt tiltalende og ryddig å finne fram på.
Det som slår meg er at delrett er et viktig nettsted som mange lærere bør kjenne til. Det er derimot mange andre slike nettsteder, men det er et problem å nå frem i jungelen av informasjonen. Her har delrett (ved Norgesuniversitetet og Senter for IKT i utdanningen) gjort tre geniale ting etter min mening:
- De har laget et skikkelig godt nettsted, hvor både innhold og presentasjon er av topp kvalitet
- De bruker video i formidlingen av budskapet sitt
- De bruker humor for å spre nettstedet via sosiale medier.
Jeg synes derfor dette er et godt eksempel som vi kan ta med oss i snarfilm-sammenheng. Det er tydelig at delrett har brukt en del ressurser på å leie inn humoristisk anlagte personer og profesjonelle kamerafolk for å få et best mulig resultat.
Men hva med oss andre? Kan vi som vanlige lærere klare å lage noe slikt selv? Hvor viktig er (gjennomtenkt) bruk av humor for å formidle et budskap og nå fram i sosiale medier? Hvordan kan humor brukes for å trigge, motivere og engasjere studenter/elever?
torsdag 20. september 2012
Hva har Svend Andreas lært av snarfilm-prosjektet?
Her er en liten video hvor jeg forteller om hva jeg har lært i snarfilm-prosjektet. Ca 2 minutter og 30 sekunder lang.
Håper den kan motivere deg til å lære mer om snarfilm-prosjektet, for eksempel ved å se på websidene våre http://snarfilm.no.
tirsdag 18. september 2012
Webinar om snarfilm - vil du delta?
Snarfilm er et prosjekt i regi av Norgesuniversitetet, hvor HiST, HiNT og BI deltar. Vi vil gjerne dele våre erfaringer så langt i prosjektet. Kanskje du har noen erfaringer å bidra med? Derfor inviterer vi til et såkalt "webinar" om snarfilm. Et webinar er kort fortalt en nettbasert variant av et seminar/konferanse hvor vi møtes i et virtuelt rom og deler lyd, skjerm og eventuelt webkamera. Alle kan høre og se det som blir sagt, "snakke" med hverandre i chatten og eventuelt få ordet/webkamera ved ønske.
- Tid: torsdag den 27.september kl 1300-1430.
- Sted: Adobe Connect, URL: https://connect.uninett.no/itfag. Velg "Enter as a guest". Det skjer ingenting før noen minutter før oppstart på datoen for webinaret.
- Pris: Helt gratis, selvfølgelig
- Utstyr: Du kan kjøre Adobe Connect via Flash i nettleseren, men vi anbefaler å heller installere Adobe sin plugin som gir deg en mer «smooth» opplevelse. Kjør denne testen og når du i steg 4 eventuelt får beskjed om at plugin ikke er installert, så installer den: http://na3cps.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm.
- Antall: Maksimalt 250 deltakere. Det er ikke nødvendig med påmelding i forkant, men noter deg tid/sted i kalenderen din slik at du husker å åpne lenken https://connect.uninett.no/itfag på riktig tidspunkt.
Agenda:
- Hva er snarfilm?
- Hvordan bruke video i undervisningen til å aktivisere, motivere og engasjere?
- Tips, triks, erfaringsdeling og diskusjon.
MERK: Dersom du har lyst til å varsles om kommende webinarer, så meld deg på her: http://bit.ly/webinarepost (du kan velge ett eller flere interesseområder, typisk "sosiale medier", "data/teknologi" og "pedagogisk bruk av IKT").
mandag 10. september 2012
Ipevo: genialt snarfilm-utstyr
I dette innlegget kan du se en snarfilm og en bakomfilm som viser hvilket utstyr jeg brukte for å lage snarfilmen.Jeg lagde en snarfilm her om dagen hvor jeg tok i bruk et veldig nyttig lite kamera fra Ipevo kalt Point 2 View. Jeg kaller det bare Ipevo for enkelhetsskyld i resten av dette innlegget. Videoen skulle fungere som en introduksjon til et programmeringsfag for nye studenter, og motivere til god jobbing underveis i semesteret. Den ble til slutt slik (du trenger ikke se hele, fordi den er sideordnet i dette innlegget):
Det kan diskuteres om dette er en snarfilm i ordets rette forstand. Den ble ca 5 minutter lang, har et spisset pedagogisk budskap, men jeg brukte ca 3 timer på å lage den. Jeg vil likevel si at den er rask å lage. Det tok tid fordi jeg er nokså pirkete av meg. Jeg kunne lagd snarfilmen på 30, kanskje til og med 15 minutter, men gjorde noen av opptakene om og om igjen fordi jeg snakket feil eller hadde litt feil kameravinkel, så det tok sin tid. Dette har med erfaring å gjøre og ambisjonsnivå. Uansett er det ikke det som er hovedpoenget med dette innlegget.
Poenget med dette innlegget er at kamerautstyret fra Ipevo hjalp meg til å tenke mer kreativt om videoproduksjonen. Det er et veldig hendig verktøy som du bør vurdere å skaffe deg. Normalt ville jeg demonstrert ting på skjermen og snakket samtidig. Det kan bli bra det, men da må alt skje digitalt. Av og til er det forløsende å se fysiske objekter også. Med Ipevo er det lett å filme fysiske objekter, og jeg tenkte at i stedet for å vise lærestoff i itslearning, kunne jeg skrive ut noen ark som viser smakebiter av det studentene skal lese av teori. I tillegg hadde jeg noen blanke ark hvor jeg tegnet og visualiserte. Til slutt lagde jeg en liten snutt fra kjøkkenbenken hjemme, hvor jeg stilte opp Ipevo i passende vinkel. I tillegg er det noe skjermdemonstrasjon. Hvorvidt det er lurt å blande ting sammen slik jeg har gjort (noe fysisk med noe skjerm), er jeg usikker på. Men bare ved å eksperimentere får en erfaring og innspill fra andre på hva som fungerer og ikke. Kanskje du har en formening om hvorvidt filmen min blir rotete eller fungerer godt?
Så til kjernen - her er bakomfilmen som viser hvorfor Ipevo er så kjekk en venn å ha for snarfilmentusiaster:
Bakomfilmen tok 4 minutter å lage, og den er fire minutter lang. Jeg tenkte jeg skulle starte på nytt på grunn av noe skriking i bakgrunnen, og noe ustødig kamera, men men. Det er ikke noe poeng i å kritisere selv Ipevo-bakom-filmen, fordi den kunne jeg lagde bedre om jeg hadde tatt meg tid. Fokuser heller på utstyret. Virker det bra? Vil du kunne ha nytte av et tilsvarende kamera?
Du spør deg kanskje om du ikke kan gjøre det samme med en mobiltelefon? Svaret er nei og ja. Jo, du kan bruke mobilen din sammen med et mobilstativ til å for eksempel tegne rett på et ark eller vise fysiske objekter. Men nei - du kan ikke få det rett inn i skjermopptaksprogramvaren på datamaskinen (Camtasia, Screenflow og liknende). Med mobil må du først filme, så eksportere filmen og enten sende til deg selv eller koble til kabel og overføre filmfilen til din datamaskin, og så importere i videoredigeringsprogramvare. Det blir flere steg. Mer tid og mer plunder. Med Ipevo er kameraet koblet til datamaskinen med USB og oppfattes som en kamerakilde av skjermopptaksprogramvaren. Du kan dermed gjøre slik jeg har gjort de første ti sekundene i filmen: Ta opp både skjerm og webkamera (Ipevo) og lyd samtidig!
Jeg anbefaler Ipevo Point 2 view USB Document Camera på det sterkeste. Kameraet er relativt billig (70 USD som kan kjøpes blant annet via Amazon) og siden det kan fokusere skikkelig nært et objekt (makro) så kan du ta bruke små gjenstander som du kanskje ikke hadde tenkt på i utgangspunktet til å visualisere budskape i filmen din. Det fungerer bra i lite lys. Det er lite og lett å ta med seg i sekken. Stativet kan kobles fra om du ikke vil ha det. Det kan festes på toppen av datamaskinen din (med en egen klips som følger med). Hodet kan vris i alle retninger på stativet. Stativet er stabilt (tung nederst på foten) og står i ro.
Et lite minus er at det er vanskelig å finne fokuspunkt om du filmer deg selv. Ved å sette bryteren på continous focus (c) så skal den i teorien fokusere selv om du (eller objektet du filmer) beveger deg. Jeg gjorde først dette, men opplevde at Ipevo fokuserte unødvendig mye (og det merkes negativt på filmklippet). Jeg tror blant annet lysvariasjoner (lysrør?) i rommet kan medføre det. Derfor slo jeg av c-funksjonen og satte på fast fokuspunkt når jeg gjorde mine opptak.
Jeg antar at det fins andre slike kameraer der ute. Har du erfaring med Ipevo eller andre tilsvarende kameraer?
fredag 24. august 2012
Mot et levende nettsted
Nå er det snart på tide å etablere et nettsted hvor vi kan spre resultatene og interessen for snarfilm ytterligere. I stedet for å lage et statisk, tradisjonelt nettsted, har vi valgt å lage et nettsted basert på Ning-plattformen. Dette gir mulighet for deltakelse fra brukere, samtidig som de som vil kan bruke det som en statisk ressurs. Ambisjonen er å skape et levende nettsted hvor lærere og andre interesserte strømmer til for å lære om videoproduksjon i henhold til snarfilm-konseptet, og der de besøkende oppfordres til å dele egne erfaringer, laste opp gode videoeksempler, stille spørsmål og bidra i videre utvikling av konseptet.
Nettstedet er ikke helt ferdig innholdsmessig, men tilstrekkelig til at det gir mening å annonsere adressen:
http://snarfilm.ning.com/
Ta gjerne en tur innom og se på det. Hva synes du? Kunne noe vært gjort anderledes? Ser du for deg at dette kan bli en nyttig ressurs?
fredag 22. juni 2012
Å lage snarfilm med nettbrett
For ikke så lenge siden kom jeg over appen Explain Everything (ambisiøst navn ja), som rett og slett lar deg sette sammen en presentasjon, og deretter snakke, skrible og peke deg gjennom presentasjonen mens det du gjør blir tatt opp (skjermbilde + lyd). Før jeg går videre bør jeg nok nevne at nettbrettet mitt er en iPad, og såvidt jeg vet finnes ikke denne appen for andre plattformer. Kjenner du til måter å få gjort det samme på andre typer nettbrett eller tilsvarende apper for iPad så del gjerne erfaringer i kommentarfeltet!
Her skrev jeg ned en oppgave på en tom slide, og løste den ved å skrive på sliden. Hele opptaket varer ca. 2 minutter. Jeg gjorde ingen forberedelser annet enn å skrive opp oppgaven og løse den på et jukseark, og etter noen testopptak var snutten i boks. Etterarbeidet var eksportering til dropbox og å legge på en bakside før den ble lastet opp til youtube. Etterpå kom jeg på at baksiden like godt kunne vært lagt inn som siste slide i presentasjonen slik at jeg kunne lastet direkte opp til youtube. Som du ser ble ikke håndskriften like pen som på tegnebrett koblet til datamaskinen (sjekk andre videoer i samme youtubekanal) og lydkvaliteten er ikke optimal, men resultatet ble helt klart brukandes.
Denne snutten er basert på slides jeg hadde liggende. Det er mulig å importere powerpoint, keynote og pdf-presentasjoner til appen, og i denne snutten peker jeg kun og tegner ingenting på slidene. Ellers var prosessen akkurat som for den forrige.
- Brukergrensesnittet har noen problemer, men er overveiende enkelt og oversiktlig. Det betyr imidlertid også at du ikke har mange valgmuligheter, som for eksempel når det gjelder pennefarge.
- Appen er også egnet til å gjennomføre livepresentasjoner der du ønsker å tegne på slidene.
- Det gjøres et opptak knyttet til hver slide, og disse sys til slutt sammen til en sammenhengende video. Du kan ikke redigere opptakene, men kan ta opptaket knyttet til hver enkelt slide om igjen hvis du ikke er fornøyd.
torsdag 14. juni 2012
Anonymisering
Av: Line Kolås, Hint
Snarfilm er et nyttig verktøy i læringssituasjoner, men ved bruk i grunnskole / videregående skole må man som lærer ta hensyn til personvernproblematikk dersom man filmer elever / lar elevene filme hverandre.
- Bruk av hånddukker: Læringsmål
- Bruk av dukker: En film om porno
- Kun filme hendene : Tegneserier
- Papirdukker: Istid 4
Har du tips til hva en kan gjøre for å anonymisere, eller erfaring med problematikken?
fredag 1. juni 2012
Hvordan lykkes med intervju-videoer?
Av: Svend Andreas Horgen, HiST
Det er mange i næringslivet som kan inspirere studentene. Bare det å høre en fra næringslivet snakke om et tema studentene skal lære om, kan i seg selv være motiverende. I tillegg har ofte de som jobber med ting i praksis en annen innfallsvinkel enn det studentene får gjennom tradisjonelt lærestoff.
Hvordan dra nytte av de gode ressursene som næringslivet utgjør?
I mars 2012 lagde jeg følgende snarfilm: et kort videointervju med Irene Siljan Vestby i Telemarkreiser som forteller om hva de gjør med Google Analytics for å måle det de gjør i sosiale medier. Hennes erfaringer sammenfaller delvis med det studentene lærer om i det nettbaserte faget "Sosiale medier" ved HiST/itfag.
Siden jeg har kontorplass på Klosterøya i Skien og lett tilgang til dyktige IT-folk i næringslivet, vil jeg prøve å lage flere slike videoer i ukene fremover. Det kan bli nyttig både til høsten i fagene jeg underviser, og for å lære enda mer om denne type video i Snarfilm-prosjektet.
Jeg ser noen klare fordeler og har identifisert noen viktigeting å tenke på med denne type video. Se på punktene nedenfor og kom gjerne med innspill:
- Lett å lage gitt at du har tilgang til personen. Spør om det er ok å gjøre et opptak, ta fram mobilen og ta et opptak på 1-2-3.
- Det tok 5 minutter å gjøre dette opptaket, og 5 minutter å redigere direkte på telefonen i ettertid.
- Spontane, ikke-planlagte opptak kan bli veldig bra
- Motiverende å se på, forutsatt at den er kort og konsis.
- Erfaringer fra næringslivet bidrar til å konkretisere lærestoffet
- Spør intervjuobjektet om det er ok å lage video, og si hvilken sammenheng videoen skal brukes i.
- Få e-postadressen til intervjuobjektet slik at denne kan godkjenne videoen endelig.
- Pass på at distraksjonsmomenter ikke blir med. I videoen over ser du en fotballkamp i bakgrunnen som tar noe av fokuset bort fra samtalen.
- Samtale er bra. Her fremstår intervjuet stort sett som monolog, men egentlig ble det stilt en del spørsmål fra undertegnede i forkant som ikke ble med i opptaket. Vurder å enten ta med selve spørsmålene eller å legge til spørsmål i ettertid med tekst. Det skaper viktige tankepauser i videoen.
- Lysforhold er viktig.
- Lydforhold er viktig, og kan være en utfordring å få til.
- Hvor er det naturlig å se for den som snakker? I denne filmen var det en tredje person med, og Irene snakket til henne. Men hun blir ikke vist noe særlig i videoen, og da ser det litt rart ut at Irene ser ut til høyre hele tiden. Dette er en treningssak både for den som gjør opptaket og for den som blir intervjuet.
onsdag 30. mai 2012
Hva kreves for å lage opptak av webinar?
24.februar ble det arrangert webinar hvor ekstern foredragsholder Troels Mathisen fortalte om hva Organdonasjon har gjort for å lykkes på Facebook. Webinaret ble holdt i Adobe Connect, og tatt opp. Opptaket ble 50 minutter langt.
I utgangspunktet er et webinar noe som skjer der og da. Samtidig er det en potensielt god læringsressurs. I stedet for å legge ut lenke til opptaket og kreve at de studentene som ville repetere og studenter i kommende semestre skulle bruke 50 minutter på å se, der mye blir tørrprat eller ting som er relevant for deltakerne, men ikke i ettertid, brukte jeg litt tid på å redigere ned fra 50 minutter webinaropptak til 12 minutter med sentralt innhold.
Videoen ble laget ved å spilte av opptaket og ta opp det som skjedde på skjermen (viktig å ta opp computer audio for å få med lyden). Det å spille av og ta opp skjermen, tok dermed 50 minutter, men det kan gjøres mens du gjør andre ting.
Det tok deretter ca 2 timer å redigere ned fra de 50 minuttene til 12 minutter med viktig innhold. De 12 minuttene gjør etter min mening at filmen blir en mye bedre læringsressurs for de studentene som skal se den. Den fungerer som repetisjon for de som deltok på webinaret (og når den er 12 minutter gidder mange flere å se på den). Den fungerer også som en frittstående læringsressurs som kan brukes i kommende semestre. Det å ta utgangspunkt i et webinar-opptak er også smart, fordi det går an å lage nye ting av små deler. For eksempel komme med en påstand og lage et spørsmål ut av det.
Ulempen er at det tar noe tid for læreren, men kanskje kunne studentene fått dette i oppgave? Kan det å lage et resymé av noe der en velger hva som er verdt å ta vare på, og hva som kan kuttes bort, være en lærerik prosess? Jeg tror det. Hva tror du og hva tenker du om å lage slike korte resyméer av andre aktiviteter som har blitt tatt opp?
Her er 12-minuttersversjonen:
fredag 27. april 2012
Tips til samling av educational videos
Av: Line Kolås, HiNT
Etter påske ble det gjennomført et "Intensive Programme" (Erasmus), hvor 40 studenter og 12 lærere fra Norge (HiNT), Danmark, Storbritannia og Estland deltok. Kurset handlet om "educational videos", og det ble produsert endel snarfilmer her. De hadde også undervisning i estiske skoler, hvor det ble laget mange snarfilmer, men disse er desverre ikke publisert pga personvern-problematikk. Endel filmer finner du imidlertid her: http://actived.wikispaces.com/ (Se under lenkene "Collection of student videos" og "Evaluation".
mandag 27. februar 2012
Interessant om pedagogisk merverdi
Bent Kure har skrevet et interessant blogginnlegg som vi anbefaler å lese: "Video til læring og pedagogisk merverdi" (på bloggen "Læring rett i lomma").
Kort oppsummert tar han opp:
- Konteksten (sammenhengen) som videoen brukes i, er viktig for å gi videoen pedagogisk merverdi.
- Aktiv jobbing med videoen gir bedre læring, men da må vi tilrettelegge og hjelpe til med å sette videoen inn i en sammenheng.
- Karl Marx kunne ingenting om videoproduksjon, men han visste ett og annet om produksjon og verdiskaping som kan overføres til en læringssituasjon.
Les som sagt hele innlegget til Bent, og legg igjen eventuelle kommentarer på hans blogg.
mandag 6. februar 2012
Kan du undervise 160.000 studenter?
Av: Svend Andreas Horgen, HiST
Kan du undervise 160.000 studenter? Det kan du i følge to professorer fra Stanford, som nylig har prøvd dette selv.
Denne artikkelen om "Udacity" er høyst lesverdig, og får en virkelig til å tenke på mulighetene for fremtidens nettbaserte, teknologistøttede undervisning. Her er et kort sammendrag:
- Sebastian Thrun og Peter Norvig lagde et nettbasert variant av sitt kurs innen AI-teori (kunstig intelligens)
- Innhold, øvingsoppgaver og eksamen var det samme som vanlige Stanford-studenter fikk
- Påmeldingene til kurset opplevde en viral effekt, og til slutt hadde hele 160.000 meldt seg på. Fortløpende ble det engasjert 2.000 frivillige som oversatte kurset til 44 språk
- Lærestoffet var i form av video hvor foreleserne tegnet på papir og forklarte. Det spesielle var at videoene stilte spørsmål og "quiz" underveis, slik at studentene hele tiden måtte jobbe aktivt og være sikre på at de forstod stoffet før de gikk videre.
Et veldig viktig element er vurdering. Hvorfor rase videre i pensum når en ikke har forstått stoffet så langt? Er målet å skille ut noen få personer som får A, eller å hjelpe flest mulig til å få toppkarakter? Thrun og Norvig tenkte slik:
If a student is having trouble with a problem they continue to work on it until they get it right. To Thrun, that’s still worth an A+. Imagine that, an entire class of students who can test at an A+ level. He sums up the attitude by paraphrasing a point made by Salman Khan, founder of the online Khan Academy: “When you learn to ride a bicycle, and you fail to learn a bicycle, you don’t stop to learn a bicycle, give the person a ‘D’ and move onto unicycle.”
Til slutt må nevnes at Thrun og Norvig har en stor fordel: De underviser et fag om kunstig intelligens (AI), og brukte sine egne AI-programsystemer til å automatisk rette øvinger og filtrere ut/kategorisere spørsmål. Det fremgår ikke av artikkelen hvorvidt de brukte flervalgstester som rettes automatisk, men en kan anta at det også er et element. Uansett er den skisserte bruken av video med små "quizzes" underveis, interessant å ta med seg videre for snarfilm-prosjektet.
torsdag 26. januar 2012
Samarbeid om videoredigering in the Cloud
Verktøyet, som heter WeVideo ligger i Skyen og har forholds avanserte redigeringsmuligheter. Ikke på linje med Final Cut, men overgår langt verktøy som Windows Moviemaker. Det skiller seg fra tradisjonelle redigeringsverktøy ved at to eller flere personer på forskjellig sted, kan jobbe sammen med å redigere en video. All råfilmen lastes opp i Skyen, og så kan Geir i Steinkjær begynne å redigere, Line kan så fortsette fra Bergen med å endre og justere en del klipp og så kan Hugo i København legge på lydeffekter. Alle midlertidige utgaver blir lagret og bevart. Når de er fornøyde, lagrer de filmen i ønsket kvalitet og filformat. Jeg fikk også demonstrert hvordan Jostein på sin iPhone fikk beskjed om å ta en siste sjekk på en video som Erik skulle fullføre til en kune. Med en egen App åpnet han verktøyet, fjernet et lite klipp, og ga beskjed om at nå er videoen godkjent og klar for publisering.
Det er ikke mulig med samtidig sanntidsredigering, slik som er mulig med sam-skriving i for eksempel Etherpad. Synkron editering ville sannsynligvis endt i et kaos.
Her kan du høre Bent Kure fra UiO fortelle om sitt første møte med verktøyet:
Som mange andre, så tilbyr Wevideo en begrenset gratisversjon, som kan brukes til testing og mindre produksjoner. Ønsker man å utnytte mulighetene bedre, må man ut med fra kr. 50 til kr. 500 pr. måned avhengig av muligheter og kvalitet på sluttproduktet.
Gratisversjonen har klare begrensninger m.h.p hvor mye du kan laste opp og hvilken kvalitet det blir på sluttproduktet.
Her kan du se et eksempel på en redigert video. Han som redigerte, gikk litt bananas, men han fikk i hvert fall testet ut mulighetene. Kvaliteten på den redigerte videoen kan du selv vurdere.