fredag 2. november 2012

Ny versjon av Screenflow

Av: Svend Andreas Horgen, HiST

Screenflow er et program for å gjøre skjermopptak på Mac. Etter at Screenflow ble lansert for noen år tilbake, kom Camtasia for Mac, og siden den gang har de knivet om å tilby best funksjonalitet.

Nå har Screenflow kommet i versjon 4. Jeg bruker Screenflow, så jeg er selvsagt veldig spent på mulighetene og om det er verdt å oppgradere. Det ser ut som at forbedringene faktisk kan passe godt inn i en snarfilm-sammenheng. På listen over what´s new kan vi lese:

  • Såkalte "nested clips" gjør det mulig å gruppere klipp og redigerte elementer som hører sammen. Du kan lage deg små maler som vil gjøre det enklere å gjenbruke redigerte sekvenser. I snarfilm-sammenheng kan dette bety for eksempel å sette inn start- og slutt-sekvens i en film på en superlett måte, noe som bidrar til at du lager mer "profesjonelle filmer" uten å måtte bruke tid på det. 
  • Støtte for undertekst, såkalt "closed caption". Dette kan både gi undertekster på mp4 og også på videoer du laster opp til YouTube. Dette er genialt. Ikke bare for hørselshemmede, men også om du vil at videoene skal kunne ses uten lyd, noe som kan være relevant i klassesammenheng. Da slipper studentene å bruke headset. 
  • Raskere eksport av filmer når du har redigert ferdig. Det skader ikke! 
  • Lett å bruke grønn-skjerm (eller andre farger) for å klippe ut video av deg selv og lime inn bak for eksempel et bilde eller en annen video. Kan være en stilig effekt å bruke. 
  • Nye og bedre effekter til bruk på videobildene og lyden. Ikke veldig viktig, men kan være kjekt å ha. 
  • Mulighet for å lenke inn medie-elementer (lyd og video) i stedet for å kopiere inn. Kan bidra til å holde harddiskforbruket nede størrelsesmessig, og gjør at du kan endre ting utenfor Screenflow slik at det får effekt inne i Screenflow. Dette er både fleksibelt og skummelt, men jeg antar at som standard kopieres ting inn mens de som vil kan velge å lenke ting inn (og da vet man trolig hva man gjør). 
  • Tidsbasert opptak, som gjør at en opptak slutter når du ønsker det. Jeg skulle gjerne sett at opptaket også kunne starte når jeg ønsker det, men det ser ikke ut til å være med. Uansett er automatisk avslutning av opptak for eksempel nyttig når du tar opp et webinar. Det betyr at du kan starte et opptak og så gå fra maskinen og gjøre andre ting siden Screenflow stopper opptaket når du ønsker det. 
  • Bedre navigasjon i redigeringsmodus, hurtigtaster og liknende. Små detaljer som mulighet for å sette standard tidsvarighet for overganger og tekstbokser, og å lime inn et eksisterende klipp i tidslinjen uten å selv måtte lage plass til det først, gjør at en sparer mye tid. Slike ting har jeg brukt mye tid på i redigering av mine videoer, så jeg ser fram til at redigeringsprosessen kan bli mindre tidkrevende. 
Hvilket skjermopptaksprogram bruker du? Hvilken funksjonalitet setter du mest pris på? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar