mandag 24. oktober 2011

Spørsmål og svar-video

Av: Svend Andreas Horgen, HiST

Her er noen aha-opplevelser og ønske om input fra deg.

En student stilte et spørsmål i programmeringsfaget jeg kjører som pilot i Snarfilm-prosjektet. I stedet for å svare med tekst slik jeg bruker å gjøre når studenter står fast, fikk jeg lyst til å svare i form av video.

Jeg tenkte litt før jeg startet. En video hvor jeg peker, forklarer og demonstrerer ved å snakke direkte til studenten, bør være mer verdifull enn det jeg klarer å formidle med bare ren tekst i en e-post. Men selv om vi snakker om snarfilm-produksjon og kravet til kvalitet ikke er særlig høyt for denne type video, så er det unektelig tidkrevende å lage en slik videosnutt. Det vil si: Det er ikke nødvendigvis mer tidkrevende å lage en slik videosnutt enn det er å skrive en tekstlig forklaring. Det som er tidkrevende, er faktisk å svare denne ene studenten.

Så jeg tenkte litt videre: Hva med å gjøre om spørsmålet til studenten til en generell læringsressurs? Aha, der har vi det! En spørsmål og svar-video må det bli. Studenten får svar på spørsmålet sitt, og hvis jeg anonymiserer og gjør svaret generelt nok, kan videoen brukes overfor andre studenter - preventivt. Altså for å unngå tilsvarende spørsmål i fremtiden og hjelpe de som står fast. Som en FAQ-aktig video (FAQ = Frequently asked questions = Spørsmål og svar).

Videre slo det meg: Jeg bør ikke bare lage en video, men to videoer. En med spørsmålet og en med svaret mitt. Hvorfor skille ut spørsmål og svar i to videoer? Hmmm. Jo, jeg ser flere fordeler. Kanskje du har noen tanker om hvorfor det er lurt?

Her kan du se resultatet. Video 1: Spørsmål og problemstilling
Video 2: Forslag til løsning
Jeg gjentar spørsmålet mitt: Hva kan være fordelaktig med å lage en slik spørsmål og svar-video som to videoer i stedet for en? Jeg ser flere poenger med det, gjør du? ;-)

6 kommentarer:

 1. Glimrende! Takk for en morsom og lærerik måte å svare studenter på!

  SvarSlett
 2. Veldig god idé! Det er jo ofte slik at studentene lurer på det samme, og dette har mye høyere verdi en enn tekstbasert FAQ for dem. Har du brukt Camtasia?

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelig tilbakemelding :-)
  Jeg har brukt et tilsvarende program (til Camtasia) som heter Screenflow. Dette er for Mac. Men kunne gjort det samme med Camtasia, Jing eller en rekke andre for den saks skyld.

  SvarSlett
 4. Et alternativ, siden du lager youtube-video. Lage spørsmål og svar i en video. Ha et tilhørende nettsted. Så ha en lenke på nettstedet til der videoen starter + en lenke til der svaret starter. (Ved høyreklikki youtube på tidspunktet er det veldig lett å finne lenka til der svaret starter)

  Største fordelen jeg ser er at det blir færre videoer og man får samlet videoene på et nettsted som kan sette de i en større kontekst. Samtidig som man får muligheten til å gå direkte til svaret. Katelogisere de så det blir veldig ryddig.

  SvarSlett
 5. Ser ikke vitsen med to videoer. Jeg syns spørsmålet kom tydelig frem også i videoen som bare utgjorde svaret.

  SvarSlett
 6. Takk for gode tilbakemeldinger, Dannytko og Kristoffer. God idé, Kristoffer, å lenke til tidspunkt i videoene. Jeg kjøper også det du sier, Dannytko. Videoene mine var kanskje ikke verdens beste eksempel, men prinsippet med deling opp i to videoer, synes jeg er spennende å utforske nærmere.

  En av grunnene til at jeg mener det er spennende å dele i to, kan forklares pedagogisk:
  1. Det er lettere å lage alternative løsningsforslag eller kanskje utfordre studentene til å lage sine ulike forslag til løsning, når spørsmål og svar er skilt i to videoer.
  2. En kan legge ut en video først (spørsmålsvideoen), og så vente litt med å legge ut svarvideoen. Da kan studentene få bryne seg litt og prøve å løse problemet selv først.
  3. En kan lettere gjenbruke spørsmålsvideoen i helt andre sammenhenger, for eksempel i et spørsmål i en digital test/prøve.

  Blir uansett spennende å se om studentene opplever dette som nyttig i praksis, og om de vil ha flere slike videoer. Hvis jeg gjør noen nye erfaringer skal jeg dele dem her eller i et nytt innlegg.

  SvarSlett