søndag 30. oktober 2011

Nyttig YouTube-funksjonalitet

Av: Atle Nes, HiST

Idag har jeg testet ut noen av de nye funksjonene som er kommet på YouTube. En av nyhetene som du kanskje har lest om er at du nå kan øke opplastingsgrensen av videoer til 20 GB. Dette gjør du ved å registrere mobilnummeret ditt. Når det gjelder snarfilm er det ikke denne funksjonen som er mest interessant. Vi er jo opptatt av å lage korte videosnutter!

Mer interessant er nye måter å laste opp video på og mulighet for redigering av video direkte på YouTube. Det mest vanlige er å laste opp videofiler, men visste du at du kan ta opp video direkte fra webkamera? Løsningen til YouTube som du ser et skjermbilde av nedenfor, bruker Flash og du har mulighet til å velge video- og lydkilde i grensesnittet dersom du har flere mikrofoner og webkameraer tilkoblet din maskin.


En annen mulighet er å bruke mobiltelefonen direkte. Du sender helt enkelt en epost til en epostadresse generert av YouTube. Opptak kan dermed gjøres ute i felt.

En annen interessant funksjon som er dukket opp på YouTube er muligheten for å redigere de videoene som er lastet opp – direkte i nettleseren. "YouTube video editor" inneholder en tidslinje som lar deg kombinere flere videoer i en sekvens med valg av overganger og legge til musikkspor etc.


I samme grensesnittet finnes det også funksjoner for å redigere litt på enkeltvideoene som er lastet opp. Vi finner mulighet for å trimme videoene i forkant og bakkant, rotere video, endre intensitet/kontrast og legge på tekst i videoen. Spesielt trimming av video kan være nyttig om man har fått med litt for mye og ønsker å kvitte seg med starten eller slutten i videoen.

Som vi ser er det dukket opp mye interessant funksjonalitet som gjør at vi kan bruke funksjonalitet på YouTube istedet for å måtte gå veien om et program på egen datamaskin. Etterhvert vil vi kanskje se enda bedre videoredigering direkte i nettleseren ettersom YouTube har vist interesse for den norske tjenesten WeVideo.

Du kan lese på http://www.aftenposten.no/kultur/article4259519.ece for mer informasjon om WeVideo.

Har du tips til andre nyttige funksjoner å kjenne til i YouTube eller tilsvarende tjenester?

2 kommentarer:

  1. Andre muligheter med hensyn til pedagogisk bruk av snarfilm i Youtube er bruk av abonnementstjenesten og kommentarfeltet i Youtube.

    Abonnementstjenesten: Dersom læreren oppretter en kanal knyttet til faget kan studentene abonnere på kanalen og vil få tilgang til hver snarfilm læreren legger ut.

    Bruk av kommentarfeltet i Youtube: Vi kan bestemme oss for at kommentarfeltet som er knyttet til hver video skal ha en pedagogisk funksjon, f.eks gi studentene mulighet til medstudentvurdering (vurdere hverandres videosnutter), bruke kommentarfeltet for å få hjelp til en oppgave man strever med (se http://www.youtube.com/watch?v=JuFsDN8dsJU) eller bruke kommentarfeltet som evalueringsverktøy (se ca 1:15 min ute i filmen http://www.youtube.com/watch?v=tv7aCHvfzXQ). Jeg bruker her kroppsspråk i videosnutten, ved å peke nedover for å vise at de skal legge inn kommentarer i kommentarfeltet nedenfor.

    SvarSlett
  2. Dette var kreativt tenkt, Line! Egentlig fortjener kommentaren din et eget blogginnlegg for å komme tydelig fram.

    SvarSlett