fredag 22. juni 2012

Å lage snarfilm med nettbrett

Av: Anette W, HiST


For ikke så lenge siden kom jeg over appen Explain Everything (ambisiøst navn ja), som rett og slett lar deg sette sammen en presentasjon, og deretter snakke, skrible og peke deg gjennom presentasjonen mens det du gjør blir tatt opp (skjermbilde + lyd). Før jeg går videre bør jeg nok nevne at nettbrettet mitt er en iPad, og såvidt jeg vet finnes ikke denne appen for andre plattformer. Kjenner du til måter å få gjort det samme på andre typer nettbrett eller tilsvarende apper for iPad så del gjerne erfaringer i kommentarfeltet!

Ideen er besnærende - finn fram en presentasjon eller gjør klar noen blanke ark til å tegne på, trykk på opptaksknappen, gjennomfør presentasjonen og last direkte opp til for eksempel youtube, dropbox eller evernote. Dette måtte prøves! Som sagt så gjort, og her ser du resultatet:

Her skrev jeg ned en oppgave på en tom slide, og løste den ved å skrive på sliden. Hele opptaket varer ca. 2 minutter. Jeg gjorde ingen forberedelser annet enn å skrive opp oppgaven og løse den på et jukseark, og etter noen testopptak var snutten i boks. Etterarbeidet var eksportering til dropbox og å legge på en bakside før den ble lastet opp til youtube. Etterpå kom jeg på at baksiden like godt kunne vært lagt inn som siste slide i presentasjonen slik at jeg kunne lastet direkte opp til youtube. Som du ser ble ikke håndskriften like pen som på tegnebrett koblet til datamaskinen (sjekk andre videoer i samme youtubekanal) og lydkvaliteten er ikke optimal, men resultatet ble helt klart brukandes.

Denne snutten er basert på slides jeg hadde liggende. Det er mulig å importere powerpoint, keynote og pdf-presentasjoner til appen, og i denne snutten peker jeg kun og tegner ingenting på slidene. Ellers var prosessen akkurat som for den forrige.

Alt i alt synes jeg dette fungerte godt, og videoene gikk raskt å lage. Resultatet ble slettes ikke så verst, selv om håndskriften ikke blir særlig pen (noe som selvsagt ikke er _min_ skyld :D ). Lydkvaliteten er grei, og kunne sikkert vært forbedret ved å bruke ekstern mikrofon. Sammenlignet med videoene jeg har laget med tegnebrett tidligere kan vi vel si at resultatet ble teknisk noe dårligere men betydelig kjappere å lage.

Til slutt noen betraktninger for de som er interessert i selve appen:
 • Brukergrensesnittet har noen problemer, men er overveiende enkelt og oversiktlig. Det betyr imidlertid også at du ikke har mange valgmuligheter, som for eksempel når det gjelder pennefarge.
 • Appen er også egnet til å gjennomføre livepresentasjoner der du ønsker å tegne på slidene.
 • Det gjøres et opptak knyttet til hver slide, og disse sys til slutt sammen til en sammenhengende video. Du kan ikke redigere opptakene, men kan ta opptaket knyttet til hver enkelt slide om igjen hvis du ikke er fornøyd.

3 kommentarer:

 1. Dette ser funksjonelt ut, og lyden ble da slett ikke så dårlig. Jeg har nå lastet ned app'en og skal prøve den.

  Jeg har tidligere prøvd ut Techsmiths app "ScreenChomp" på ipad, hvor man kan hente inn bilder og gjøre opptak med lyd, samtidig som man kan skrible på bildet. Arti app det også, men savner endel funksjonalitet, f.eks det å kunne importere f.eks en powerpointfil.

  Håper at andre kjenner til andre lignende app'er som man kan tipse om her i kommentarfeltet.

  SvarSlett
 2. Hei, mulig jeg misforstår litt, men slike opptak er vel ikke noe annet enn det man kan gjøre med Camtasia, for å ta opp det som skjer på skjermen + lyd + eventuelt video av deg selv. UNINETT tilbyr den løsningen nå med Camtasia Relay, og man kan da gjøre opptak med enhver PC eller Mac, og forhåpentligvis også et nettbrett om det støtter programmet Camtasia. For Android telefoner finnes det en app som lar deg ta opp direkte fra mobiltelefonen det som skjer på skjermen + video av deg selv, for å automatisk å bli lastet ned på Uninetts server for lagring og publisering. Jeg gjorde et testopptak og det funka.

  Bent Kure, UiO

  SvarSlett
 3. Det stemmer at det er det samme konseptet ja Bent, det er kun verktøyet som er litt annerledes. Jeg skrev opprinnelig også en sammenligning med mine erfaringer med å bruke Camtasia/Screenflow og tegnebrett, men valgte til slutt å kondensere det ned til siste setningen i innlegget før de appspesifikke betraktningene til slutt. :)

  SvarSlett