tirsdag 3. mai 2011

Snarfilm nå også LIVE

Av: Geir Maribu, HiST

Snafilm betyr som dere sikkert skjønner å lage små filmsnutter raskt og med enkelt utstyr. Men filmer kan også sendes LIVE med enkelt utstyr. Man kan altså lage sin egen "TV-sending" om man vil. Du kan faktisk lage din egen TV-kanal på nett og kringkaste til hele verden.

Det forutsetter selvsagt at du har noe å vise fram, noe som andre er interessert i. En slik anledning fikk vi i uka før påske da vi var i Oslo på Nokut-konferansen og mottok utdanningskvalitetsprisen for 2011.

Vi undersøkte på forhånd om konferansen skulle streames på nettet. Det skulle den ikke. Det var litt skuffende for kollegaene våre som gjerne ønsket å overvære prisutdelingen. Det var jo tross alt en hel times program med kunstnerisk innslag, taler og selve prisutdelingen.

Men vi fant løsningen selv. Det var Ustream (les mer på ustream.com). iPhonen med en ustream-app ble plassert i et lite gorillapod-stativ (15 cm høyt) og plassert på et bord bak i salen. Ustream-appen ble startet og sendte LIVE TV-bilder ut på nettet via trådløsnettet i konferansensalen. URL-en til LIVE-sendingen ble sendt hjem med SMS. Kollegaene våre samlet seg på lunsjrommet til kaffe og kake for å overvære LIVE-sendingen på storskjem.


Bilde fra lunsjrommet på AITeL under LIVE-sendingen. Foto: Olav Skundberg

I tillegg ble URL-en distribuert via Twitter og Facebook så vi fikk en del andre seere i tillegg, blant annet vår egen rektor.

Teknisk var sendingen ikke perfekt, men det kan den heller ikke forvente når den skal være "snar". Plassering av iPhonen bak i salen var ikke den beste med mange publikummere i forgrunnen av bildet og selve scenen langt der borte i de fjerne. Men trøsten er at slik oppleves det også av de som sitter langt bak i salen. Kollegaene våre på AITeL hadde iallfall bare godord å si. De hadde fått med seg det aller meste av det som skjedde. Lyden var også ganske god. Det var fullt mulig å få med seg alt som ble sagt.



Har du prøvd noe lignende, eller har du planer om lignende? Legg gjerne inn en kommentar slik at vi kan utveksle erfaringer.

3 kommentarer:

  1. Ønsker man bedre kvalitet på streamen er det fullt mulig å bruke pc’en. Et webkamera med HD-oppløsning koster bare et par hundrelapper, og de fleste har et fullgodt kamera på sin bærbare datamaskin.

    For å få til dette trenger man en live encoder. Adobe sin Flash Media Live Encoder 3.2 er en gratis, enkel og god løsning. Encoderen er enkel å sette opp mot din ustream.tv, justin.tv, livestream.com eller own3d.tv profil.

    Live encoderen kan du tilpasse ditt behov, men vær obs på flaskehalser som oppløsningen til ditt webkamera, hvor mye data din maskin kan behandle før lytteren opplever ”spikes” og hvilke båndbredde lytterne har. Selv om man ønsker å streame med best mulig kvalitet så er det mange som failer ved at datamaskinen eller webkamerat ikke støtter oppløsningen man streamer med, noe som går ut over lytteren som mottar sendingen i alt for høy oppløsning i forhold til kvalitet. For lytteren kan dette føre til lagg/spikes på sendingen og i verste fall ikke ha nok båndbredde til å se streamen.

    De største aktørene tilbyr som oftest 2 streamer. En ”lowQ-stream” og en ”highQ-stream”. På denne måten imøtekommer de alle lytterne ved at de som ønsker en høykvalitets-stream kan se på ”high-stream”, og de som ikke har god nok båndbredde og/eller datamaskin ser på ”low-stream”.

    SvarSlett
  2. Takk aleksN, dette var virkelig mange gode tips å ta med seg. Når det gjelder streaming ser jeg at vi har mye å lære rent teknisk. Det ser jeg tydelig av ditt forseggjorte innlegg. Teknikken må på plass. Den er viktig.
    Men vi må også huske på hav vi bruker streamingen (og filmen) til, og det er minst like viktig. I vårt tilfelle er primæroppgaven den pedagogiske. Den blri ofte forsømt. Vårt lille stunt beskrevet i innlegget ovenfor og det faktum at vi har et snarfilm-prosjekt gjør at vi faktisk vil se nærmere også på kjappe og enkle live-sendinger f.eks ifbm med læringsaktiviteter både på campus og for nettstudenter.
    Ditt innlegg gir oss en flying start på det tekniske, hva vi bør se nærmere på etc, og gjør at vi raskere kan tenke på de mer pedagogiske utfordringene.

    SvarSlett
  3. Et annet alternativ er "Bambuser". Der får du en enkel app til iPhone. Første gang må du opprette en konto. Så er det bare trykke "Rec". Filmen streames live (url kommer opp når man filmer eller den kommer automatisk opp i din kanal). Filmen vil så være lagret på nettet etter at man har avsluttet filmingen. Her finner du mine videoer: http://bambuser.com/channel/Ves80

    SvarSlett